• AANMELDEN NIEUWSBRIEF GRATIS UNIEKE "KUNSTKAART"
  • KUNSTKAARTEN ZIJN OOK TE BESTELLEN
  • BIJ 3 KAARTEN - 1 KAART GRATIS

Neuro Graphic Art

 

Onderstaande tekst is de tekst van het artikel wat ik geschreven heb voor het Tijdschrift MANDALA van de Nederlandse Mandalavereniging.

 

Creatief tekenen doe ik al heel lang. Het is voor mij een grote vorm van ontspanning en het is iets wat ik iedere dag even moet doen. En toen kwam Neuro Graphic Art op mijn pad. Geweldig. Het past precies in mijn stijl van tekenen.

Het betekent voor mij: Ik teken mijn leven, mijn gedachten, mijn emoties en ze zijn allemaal met elkaar verbonden en ook weer afhankelijk van elkaar.

Wat is Neuro Graphic Art.....

Neuro Graphic Art is een speciale tekentechniek die helpt om ons bewustzijn te verbinden met ons onderbewustzijn door het activeren van de verbindingen tussen onze hersencellen of neuronen. Hierdoor wordt een oneindige bron van energie aangeboden, die via onze hersenen aanwezig is.

Deze methode is ontwikkeld door een Russische psycholoog Pavel Piskarev in 2014 en het groeit in populariteit.

Het woord Neuro Graphics verbindt twee woorden, Neuron, een cel die boodschappen draagt tussen de hersenen en andere delen van ons lichaam en dat is de basis unit van ons centraal zenuwsysteem en Graphic, is het artistieke gebruik van afbeeldingen, vormen en woorden.

 

Wat houdt het in:

Een Neurografisch patroon is een netwerk van een verzameling lijnen die is gecreëerd door het afronden van de snijpunten van de lijnen.


Wij hebben bijvoorbeeld twee smalle lijnen en wanneer zij elkaar kruisen, creëren normaal vier hoeken.Traditioneel representeren hoeken uitdagende situaties zoals spanning/stress.

Dus zij roepen een gevoel van gevaar en uitdaging op.

Wij willen dat zij meer veilig aanvoelen en alles wat veilig is voelt mooi aan.

En om dit te bereiken moeten wij leren hoe deze kruisingen, deze hoeken moeten afronden.

Bijvoorbeeld een hoek lijkt op een letter V en wij willen dat het lijkt op een letter U.


Dus je brengt lijnen aan van boven naar beneden, kruislings, zoals je zelf wilt en je gaat rondingen aanbrengen waar de lijnen elkaar kruisen.

Een andere omschrijving is dat als je op een weg rijdt en jij wil een zijweg inslaan ga je voor het kruispunt langzamer rijden. Voor het kruispunt ga je al indraaien dus jij krijgt dus deze vloeiende bocht.

En in ons onderbewustzijn representeert iedere lijn een gedachte of een associatie met een soort proces.

Wij ronden dus af. Dit klinkt misschien erg gecompliceerd, maar aan het eind voel je dat je een veilige tekening hebt gemaakt. Deze afrondingen geven jou een gevoel van vrede; een gevoel van veiligheid.

Het kan je dwaas voorkomen maar wij veranderen de manier van ons denken over de wijze

waar op wij acteren en reageren op de wereld.


Je kunt cirkels aanbrengen in je tekening. Een cirkel is een symbool voor heelheid (het geheel), harmonie in perfectie en energie.

Het kan goddelijkheid representeren.

Het kan licht representeren.


Je kunt het ook zien als een kunst-meditatie

Dus oefen en creëer zoveel mogelijk.

Dus je gaat als volgt te werk:


1) Jij beslist aan welk probleem jij wil werken via jouw tekening en dan presenteer jij dit probleem op papier. Jij denkt aan jouw probleem en probeert punten van spanning te identificeren die dit probleem bij jou veroorzaken.

2)Vervolgens ga je lijnen tekenen die dwars over de pagina gaan van de ene kant van de pagina naar de andere kant. Jij kunt er recht overheen gaan of jij kunt bijvoorbeeld van de onderkant van de pagina naar de linker kant van de pagina of van de bovenkant van de naar de rechter kant van de pagina. Jij gaat lijnen tekenen die aan een zijde van het papier starten maar aan een andere kant eindigen.

Jij kunt extra lijnen tekenen die de vormen verbinden of jij kunt deze vormen laten zweven. Dat is helemaal aan jou. Je kunt er cirkels, driehoeken, of rechthoeken in aanbrengen. Geheel naar eigen idee.

3)Nadat jij deze lijnen en vormen hebt gemaakt, ga jij alle hoeken afronden, daar waar de kruisende lijnen in jouw tekening voorkomen.

En dan staat het je vrij om de tekening in te kleuren ja of nee. Geheel naar wens.


Veel tekenplezier en warme groet Rosalien Hanssen